Terbaru
Home » Artikel

Artikel

Aung San Suu Kyi- Pencabul Nobel keamanan.

lady_ver3

Beberapa tahun dahulu (tahun 2013 mungkin), usai menonton filem The Lady, arahan Luc Besson (seorang pengarah kelahiran Perancis), –Filem yang mengisahkan ketokohan seorang perempuan cekal Burma, Aung San Suu Kyi (lakonan Micheal Yeoh) dalam membebaskan kesengsaraan rakyat Burma dari kekejaman rejim Tentera yang di ketuai oleh jeneral Tan Shwe. Kecekalan dan kesungguhan beliau membela rakyat Burma turut mendapat perhatian dunia, ... Read More »

Kempen Bahasa

Kempen bahasa

Bayangkan senyuman tanpa sebatang gigi, bayangkan bunga tanpa sehelai kelopak, bayangkan kereta tanpa sebiji tayar, begitulah juga perkataan tak lengkap huruf. Huruf-huruf juga punya hak menyempurnakan setiap perkataan yang didiaminya. Ayuh sama-sama kita menyempurnakan ejaan pada tulisan kita. Kerana tulisan itu melambangkan keperibadian seseorang. Read More »

Tatkala Mindset itu rosak.

Real-or-Fake

Bila sebut pasal cantik, mesti kita pandang awek k-pop, Bila cakap pasal cinta, mesti kita ingat cerita Bollywood, Bila bicara pasal bahagia, kita mesti ingat orang bercinta.   Beginilah sikap kebanyakkan kita dalam menyantuni kehidupan seharian. Seringkali kita tersilap memilih neraca ketika mahu membuat penilaian pada sesuatu benda dan keadaan. Hasilnya, kita gagal mendapatkan natijah yang tepat setiap kali kita ... Read More »

Antologi Tanah Tanpa Peta

ttp1

Judul: Tanah Tanpa Peta Genre: Antologi puisi dan cerpen Penyelenggara: Fahd Razy, Rasydan Fitri, Khairil Idham Ismail, Zaim Yusoff dan Zaim Salimun Penerbit: Karyawan Publishing House Harga: RM20 (Harga ahli tetap: RM17) Menampilkan 64 puisi dan 8 cerpen yang bertemakan isu semasa umat Islam. Ditulis oleh 55 orang penulis dari pelbagai latar belakang dan institusi termasuk sasterawan, tokoh budaya, wartawan, ... Read More »

Smartphone vs Cellphone

h--my_documents-etelesolv-pictures-oldvssuper_copy-resized-600.jpg

Dewasa ini, penggunaan telefon pintar semakin mendapat tempat di hati penduduk dunia. Dengan fungsinya yang dicipta semakin canggih, kegunaannya semakin meluas, memudahkan urusan hari para penggunanya. Hal ini secara tidak langsung menyebabkan telefon yang tidak pintar (cell phone) semakin terasing penggunaannya. Telefon pintar lebih mendapat tempat dari telefon biasa kerana fungsi yang ada padanya pelbagai, bukan hanya terhad kepada fungsi ... Read More »

Menulislah #1

why_I_write

Bagiku, penulisan merupakan salah satu cabang yang luas untuk seseorang itu menyebarkan kebaikkan. Kerana medan yang mampu diisi oleh penulisan itu sangat terbuka luas dan merentasi zaman dan ketika. Misalnya, kita boleh lihat karangan tinggalan penulis-penulis silam, berapa banyak manfaatnya dapat dihirup oleh pendahaga ilmu pada zaman ini. Waimma penulis itu dari dunia muslim, mahupun bukan. Sedangkan jasad mereka sudah ... Read More »

Hidup ini satu ujian

life-crumpled

Hidup ini tidak selalu indah. Tidak juga selalu memihak kepada kita. Terkadang ianya tersangat perit untuk kita lalui. Walau sering kali kemanisan sering di dambakan. Namun begitulah kehidupan, ragamnya pelbagai. Ragam si pelakon, ragam jalan cerita, dan pelbagai ragam lagi. Ini kerana, hidup dengan satu ragam tidak sekali-kali memberi kepuasan, tidak juga memberikan sebarang keindahan. Pelangi itu indah, kerana warnanya ... Read More »

Hebatkah aku?

1521947_653366091373775_2039962398_n

Dulu aku selalu berpendapat, Tanpa aku, orang tidak akan mendapatkan hidayah, Islam tidak akan tersebar, Agama Allah tidak akan dapat di tegakkan.   Lalu aku mulai sombong, Melihat pembuat maksiat penuh dengan dosa, Menghukum mereka sesesat-sesatnya, Seolah-olah cahaya hidayah itu aku yang kurnia, Umpamanya kunci Syurga aku yang pegang.   Namun, sebenarnya aku silap, Tanpa aku agama Allah terus juga ... Read More »

Dapatkan segera